De manera comú l’obesitat es defineix com el resultat obtingut entre les calories ingerides i les calories gastades, on l’augment de pes es deu únicament al fet d’haver consumit més calories de les que s’han gastat. I, por aquest motiu, creiem que l’únic que influeix i importa és comptar calories per intentar que les calories gastades superin a les ingerides.

D’altra banda, la realitat no és tan senzilla. Existeixen una gran quantitat de factors que influeixen al balanç energètic i a la obesitat, alguns dels quals són modificables per la pròpia persona o les institucions i d’altres no es poden modificar. Per posar un exemple, en la infografia següent podeu observar un breu resum d’alguns dels factors que estan relacionats amb l’obesitat. Entre ells:

  • El consum d’alcohol o l’elecció d’aliments amb una baixa qualitat nutricional serien factors que podem modificar nosaltres mateixos.
  • L’educació, la regulació de la publicitat d’aliments o la facilitat de fer servir mitjans de transport no motoritzats a l’entorn serien factors que es podrien modificar a nivell institucional / administratiu.
  • I la predisposició genètica i els efectes secundaris d’alguns medicaments serien factors que no podem modificar.

La divisió dels factors en aquesta infografia no s’ha fet sense fonament, sinó que s’ha fet seguint el Mapa-Sistema de la Obesitat més complex que he trobat, del qual en va parlar Juan Revenga en el seu article a La Mirada Común i que va publicar originalment l’administració del Regne Unit l’any 2007 (Tackling Obesities: Future Choices – Obesity System Atlas).

Diagrama d’Influències en el Sistema de l’Obesitat

A continuació, podeu veure (i descarregar) el complex entramat de relacions (positives i negatives) que existeixen entre els diferents factores que influeixen amb l’obesitat. M’he dedicat a traduir el “Obesity System Influence Diagram” al català per intentar que es pugui entendre encara millor la complexitat del problema. Tot i això, també podeu consular el diagrama original en anglès aquí o ampliar la informació de cada factor llegint el document de l’administració del Regne Unit que he citat anteriorment.